Прогноз інфляції планують переглянути в квітні – Нацбанк

Інфляційний тиск, як свідчать перші місяці року, вичерпується швидше, ніж очікував Національний банк. Про це повідомляє Banker.ua з посиланням на прес-службу фінансового регулятора.

За даними НБУ, в січні-лютому споживча інфляція сповільнилася швидше, ніж передбачала прогнозна траєкторія (до 3,2% в січні і 2,4% в лютому в річному вимірі), продовжуючи перебувати нижче цільового діапазону 5% +/- 1 п. п. Також в обох місяцях[ трохи нижче прогнозу була базова інфляція.

Стрімкі темпи уповільнення інфляції обумовлені подальшим відображенням торішнього зміцнення гривні у вартості товарів, значною пропозицією більшості сирих продуктів харчування, низькими цінами на енергоносії. Ці фактори нівелювали ефект сильного споживчого попиту, який посилювався триваючим зростанням реальних доходів населення.

Січневий прогноз Національного банку передбачав інфляцію 4,8% на кінець 2020 року, проте може бути переглянутий в квітні в залежності від подальшого розвитку подій, до яких відносяться перспективи кредиту від МВФ і розвиток пандемії коронавірусу в світі.

Як повідомлялося раніше, в січні 2020 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 3,2% (з 4,1% в грудні). У місячному вимірі ціни зросли на 0,2%.


Усе найцікавіше за тиждень у нашому дайджесті:

Коментарі (0)