Пристрасті за ставками: експерти сперечаються про газ, депозити і кредити

22 Січня 2021

Поточний тиждень видався багатим на міжнародні політичні події, які знайшли відображення в постах українських фінансових експертів. Останні кілька днів вони обговорювали інавгурацію Джо Байдена, повернення в Росію відомого опозиціонера Олексія Навального, а також у центрі уваги були ставки, і не тільки банківські. Про що писали експерти за тиждень з 18 по 22 січня, з’ясовував Banker.ua

Сергій Фурса про “небезкоштовний” газ

Фінансовий експерт і аналітик Сергій Фурса розмірковував на тему вартості українського газу для українців. Експерта обурюють вимоги деяких громадян про скасування оплати за газ, який був видобутий з надр країни, а значить, сировина повинна бути безкоштовною для українців. Сам Сергій Фурса вкрай не згоден з такою позицією і нагадав аудиторії, що за все потрібно платити.

“Україна – країна легенд. І найвеличезніша і одночасно безглузда ідея полягає в тому, що український газ повинен бути дешевим, тому що він український, і оскільки надра належать народу, то народ має право не платити ринкову ціну за газ”, – написав Сергій Фурса.

Про вартість газу для населення читайте докладніше в пості експерта.

 

Віктор Скаршевський про зону вільної торгівлі з Великобританією

Міністерство економіки України рапортувало про запуск зони вільної торгівлі з Великобританією з 1 січня поточного року. За інформацією чиновників, тепер 98% українських товарів отримають вільний доступ на англійські ринки. Чи вирішує це проблему збуту? Ні! І ось чому.

“Давайте подивимося на структуру експорту, що ми туди продаємо? 85% — це сировинні товари та товари з низькою доданою вартістю. А у Великобританії ми купуємо, якщо подивитися структуру,  70% – готових товарів з високою доданою вартістю – це потужний перекіс не на користь України”, – написав Віктор Скаршевський.

Фактично зона вільної торгівлі ніяк не допомагає розвитку української економіки. Сам Віктор Скаршевський впевнений: “Щоб поміняти структуру торгівлі, необхідно в Україні інвестувати в підвищення продуктивності, в поліпшення якості товарів, необхідно проводити експортну політику, як проводить Британія, тобто видавати пільгові кредити під експорт, страхувати експорт, нарешті запустити експортно-кредитне агентство. Робити все те, що робить Британія — і не робимо ми”.

Детальніше про місце України в ЗВТ в пості експерта

 

Вікторія Страхова про інфляцію та іпотечні ставки

Екс-менеджер Національної ради реформ Вікторія Страхова нагадала читачам, що окрім інавгурації Джо Байдена у світі відбуваються й інші важливі події, які набагато ближчі українцям. Наприклад, зростаюча інфляція на тлі зниження ставок за депозитами і кредитами.

“Через усю цю чехарду з тарифами я починаю себе дуже незатишно відчувати по темі інфляції… звичайно, себе заспокоюю, що не така вже пряма кореляція між депозитними ставками та інфляцією, – але все-таки крім іпотеки під 7-10% є й інші проблеми”, – написала експерт.

Також Вікторія Страхова запропонувала чиновникам і банкірам зібратися разом, щоб обговорити низку фінансових проблем і запропонувати готові рішення для влади.

 

Олена Коробкова про валютну лібералізацію

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова оголосила кілька важливих змін, які торкнуться самих банків. Так, з 1 січня НБУ скасував заборону на купівлю у клієнтів готівки через термінали самообслуговування. Крім того, тепер банки зможуть здійснювати операції з фізособами з купівлі/продажу валюти на умовах “форвард” і маржинальної торгівлі, а також використовувати валютні свопи.

Про інші нововведення докладніше в пості Олени Коробкової.

 

Віталій Шапран про ціни на продукти

Член Ради НБУ Віталій Шапран поділився аналітичним звітом УНІАН про ціни на продукти. На думку експерта, такі ініціативи допоможуть українцям орієнтуватися у вартості конкретних груп продуктів харчування і правильно формувати бюджет на місяць.

 


Усе найцікавіше за тиждень у нашому дайджесті: