2019 рік очима НБУ: як змінилася економіка і фінансова система України

Минулого року НБУ зробив низку важливих кроків на шляху до повної валютної лібералізації. І не тільки.

Нацбанк відзвітував про підсумки 2019 року і виділив 10 важливих показників, що стосуються останніх фінансово-економічних змін в країні, передає Banker.ua.

Яків Смолій називає завершення 2019 року сприятливим для української економіки і фінансового сектора країни. Підсумки минулого року, за його словами, дозволили увійти в нинішній кризовий період із зростанням економіки, низькою інфляцією і стабільно працюючим банківським сектором.

Одним з перших показників, що характеризують 2019 рік, глава НБУ називає уповільнення зростання цін в Україні. За його словами, показник інфляції 4,1%, який було досягнуто завдяки послідовній монетарній політиці Нацбанку і зваженій фіскальній політиці уряду, став найнижчим за останні 6 років.

Другим важливим показником Яків Смолій називає зростання міжнародних резервів до семирічного максимуму. За його словами, чиста купівля валюти Нацбанком склала $7,9 млрд, а сприятлива ситуація на валютному ринку дозволила наростити резерви на 22% на рік.

Також глава НБУ нагадав про те, що в 2019 році регулятор знизив облікову ставку з 18% до 13,5% і взяв на себе зобов’язання щодо забезпечення цінової стабільності і підтримки економічної політики уряду.

Серед ключових показників Яків Смолій згадує також зростання гривневих і валютних вкладів: приріст гривневих коштів громадян склав 17,5%, а валютних -15,4%. Гривневі кошти бізнесу зросли на 19,5%, а валютні – на 48,4%.

У 2019 році українські банки активно кредитували громадян: гривневе кредитування за підсумками року зросло на 31%, а іпотечне – на 13,4%. Також фінустанови підготувалися до поступового відновлення кредитування бізнесу.

Глава Нацбанку згадує і про зниження ставок по кредитах, яке стало можливим завдяки пом’якшенню монетарної політики протягом 2019 року. У IV кварталі ставки знизилися до 15,7% річних – на 2,4 в. п.

До того ж, додає Яків Смолій, минулого року НБУ зробив ряд важливих кроків на шляху до повної валютної лібералізації: скасував обов’язковий продаж валюти для бізнесу, зробив доступною покупку валюти онлайн для громадян, скасував ліміти на виплату дивідендів за кордон тощо.

Ще одним важливим показником в НБУ називають зростання популярності безготівкових розрахунків, які на сьогоднішній день складають 50,3% всіх операцій з платіжними картами.

Серед пріоритетів Нацбанку також вказується підвищення фінансової грамотності українців, регулювання роботи небанківських фінустанов і захист прав споживачів фінансових послуг.

І, нарешті, зазначає Яків Смолій, Нацбанк перерахував до держбюджету 42,72 млрд гривень свого прибутку за 2019 рік, що на 2 млрд більше, ніж планувалося.

Читайте також: Ставки наступають: огляд депозитів в гривні (травень 2020)

Нагадаємо, раніше Banker.ua повідомляв про те, що ЄБРР і Нацбанк України уклали договір про своп в розмірі $500 млн. Для місцевих компаній, які найбільше постраждали через спалах COVID-19, підписання угоди означає збільшення доступності фінансування в нацвалюті.


Усе найцікавіше за тиждень у нашому дайджесті:

Коментарі (0)