Їжа як подорож: куди веде гастрономічний гайд ресторану Fenix?

24 Листопада 2023

Тетяна Авраменко, рестораторка, керівна партнерка проєктів FENIX Mediterranean та FENIX Asia, спеціально для Banker.ua

У кулінарному світі їжу завжди сприймають як справжню подорож, адже практично будь-яка їжа і страви відображають культуру народів та певних територій. Разом із бренд-шефом та шеф-кухарями ресторану Fenix ми побували майже всюди, у різних куточках світу. Тож ми точно знаємо, що кожна країна має свої унікальні риси у всьому, а у страв, напоїв і соусів є неповторні, чітко впізнавані смаки.

Матеріал підготовлений для десятого номеру журналу Banker.

Головний Telegram-канал банкірів

Нові напрямки на мапі світу

Цього року ми з командою зрозуміли, що не варто концентруватися лише на одній країні Європи і показувати лише італійську кухню. Тому що ми маємо, можемо і вміємо показати гостям ресторану ціле Середземномор’я, а саме: Грецію, Іспанію, Португалію, Італію, Францію, Ізраїль, Хорватію та інші країни. Тобто сьогодні ми раді презентувати нашим гостям різні країни Європи у всьому їхньому продуктовому різноманітті. І будемо дивувати українців не лише географічними особливостями, а ще й синергією талантів нашої команди.

Ми взяли для себе у пріоритет цікаву новаторську ідею для нашої країни. Під керівництвом бренд-шефа Сергія Башинського будемо презентувати страви не лише його авторства, а ще і трьох відомих шеф-кухарів столиці: Артура Туманяна, Ольги Мартиновської, Антона Штипи. Гості відчують велику різноманітність смаків, яку стравам нададуть не лише характерні риси європейських країн, а ще й персональні навички кулінарів, «фішки», які кожен із них вміє втілити у стравах. Адже дуже важливо, що рука кожного члена команди є впізнаваною. Куштуючи страви Сергія Башинського, ми з закритими очима можемо сказати, що це він готував. І хочеться, щоб наші гості завжди дегустували різні страви, з повним спектром кулінарних технік, тому в цьому нам допомагають три чудових шефи. Оновлене меню пройшло етап тестування і вже представлене у нашому закладі для всіх гостей.

Страви як країни: чи є межі й кордони?

Якщо розглядати страви як мапу світу, то постає логічне питання: а чи є на цій мапі якісь межі й кордони? Насамперед це залежить від локації країни, тобто з чим певна країна вміє і може працювати. Там, де є вихід до моря, готують переважно рибу і морепродукти. Хоча такі країни, як Португалія та Іспанія, дуже добре працюють із м’ясними продуктами, делікатесами.

Італія взагалі дуже різноманітна. Всі знають, що італійці створили свою культуру їжі на тісті, тобто це незліченний вибір виробів із борошна. І ви точно ніде не спробуєте кращих пасти або піци. А якщо ми говоримо про французів, то в них рівень професійності шеф-кухаря проявляється у соусах. Немає соусу — ти не шеф-кухар.

Якщо ми, наприклад, говоримо про Грецію, то розуміємо, що це проста, зрозуміла та свіжа кухня, обов’язково з великою кількістю овочів. А найкращу ніжку козеняти можна з’їсти виключно в Іспанії, і тільки там. Найсвіжіші морепродукти ви знайдете на узбережжі Хорватії. Найрізноманітніші соуси та закуски також можна спробувати в Ізраїлі, тому що там дуже яскраво виражаються спеції.

Тобто є чіткі культурні відмінності, відображені у стравах. Крім цього, мають місце і географічні особливості. Наприклад, якщо на території країни є гори або вона повністю розташована на гірських схилах, то там точно використовують різні гірські трави для соусів і страв. Тобто в кожній країні є історичний фон, культура кухні та споживання їжі.

В Європі є свої правила, яких дотримуються віками, передаючи від родини до родини, від прадіда до онука. І їх ніколи не порушуватимуть. В Україні ж ми дозволяємо собі творити, робити все набагато різноманітнішим. До речі, наш бренд-шеф відомий саме через чудове вміння поєднувати різні стилі в одне ціле, тут у нас повністю розв’язані руки. Наша команда пройшла навчання в Європі, ми познайомилися з тими, хто готує у найкращих ресторанах, спробували творити разом із ними. А далі ми в ресторані взяли найкращі європейські ідеї та поєднали їх з авторським поглядом Сергія Башинського у нашому новому меню. І хоча ми навчалися на автентиці, проте пропонуємо гостям авторські страви, які в Києві ще ніколи ніхто не створював.

Страви для гастрономічної подорожі

Шеф-кухар Сергій Башинський завжди експериментує з неординарними поєднаннями та презентацією. Традиції Середземномор’я в його кухні поєднуються з любов’ю та талантом, сміливими ідеями та експериментами. Рекомендуємо почати гастрономічну подорож із карпачо, продовжити пізнавати вишукані смаки, скуштувавши салат з крабом, та неодмінно насолодитись піцою Маргеритою з жовтими томатами.


Усе найцікавіше за тиждень у нашому дайджесті: