Продовжуючи користуватися цим сайтом або натиснувши "Приймаю", Ви даєте згоду на обробку файлів cookie і приймаєте умови Політики конфіденційності.
Вже з 1 липня: НБУ підвищує ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів
Підвищення ваг ризику – це не тільки підвищення стійкості фінустанов до різних кризових явищ, але й шлях до збереження загальної фінансової стабільності, зазначають в НБУ.
Нацбанк України прийняв рішення про підвищення ваг ризику для незабезпечених споживчих кредитів з 1 липня до 125%, передає Banker.ua з посиланням на дані регулятора.
НБУ піднімає ваги ризику споживчих кредитів: з 1 липня цього року заплановано підвищення показника до 125%, а з 1 січня 2022-го – до 150%.
Рішення про необхідність підвищення ваг ризику було затверджено Правлінням Нацбанку на початку цього року і набуло чинності в середу 30 червня.
Як зазначають в Нацбанку, завдяки цій ініціативі банки країни зможуть формувати запас капіталу, необхідний для компенсації втрат при можливому погіршенні якості портфеля незабезпечених споживчих кредитів, що, за даними НБУ, може статися на тлі зміни макроекономічних умов.
Так, якщо сьогодні вага ризику споживчих кредитів становить 100%, а мінімальні вимоги достатності регулятивного капіталу – 10%, то на кожні 10 гривень кредиту у банку має бути передбачено регулятивного капіталу на суму 1 гривня. Підвищення ваги ризику до рівня 150% дозволить вже в поточному році збільшити потребу в капіталі під споживчі кредити до 1,5 гривень.
Як зазначають в НБУ, підвищення ваги ризику не тільки підвищить стійкість фінустанов до потенційних кризових явищ, але й захистить банківський сектор від накопичення системних ризиків, а також сприятиме збереженню загальної фінансової стабільності.
Читайте також: У відкриті двері: де розміщуються офіси українських банків і компаній
Нагадаємо, раніше Banker.ua повідомляв про те, що регулятор ввів нові вимоги в частині оцінки спеціалізованих кредитів: оновлена методологія грунтується на підходах, що застосовуються міжнародними рейтинговими агентствами, і аналізі статистичних даних банків України.
Коментарі (0)