2021-й виявився для нафтового ринку найкращим з 2009 року – експерти

добыча нефти

Одними з головних «нафтових оптимістів» стали аналітики Goldman Sachs, які припускають зростання котирувань Brent до $110.

2021-й виявився для нафтового ринку найкращим із 2009 року: зростанню цін на «чорне золото» сприяло відновлення ділової активності та ослаблення карантинних обмежень на тлі активної вакцинації населення провідних країн проти COVID-19, пише Banker.ua з посиланням на матеріали ProFinance.

За підсумками 2021 року ціни на «чорне золото» сягнули максимального річного зростання, починаючи з 2009 року. Підйому нафтових котирувань сприяло зростання попиту на сировину, забезпечене ослабленням карантинних обмежень та відновленням ділової активності завдяки швидкій вакцинації.

Водночас негативно на вартість нафти минулого року вплинуло вивільнення сировини зі стратегічних резервів, ініційоване керівництвом Сполучених Штатів. Крім того, тиск на котирування наприкінці 2021-го спричинив новий штам COVID-19, який стрімко розповсюджувався і який, втім, виявився не таким страшним, як передбачалося раніше.

Головний Telegram-канал банкірів

Вартість техаської WTI за підсумками минулого року зросла на 58%, тоді як північноморська суміш (Brent) у 2021-му подорожчала майже на 53%.

Цього року, як очікується, світові ціни на сировину продовжать зростання.

Одними з найголовніших «нафтових оптимістів» стали аналітики Goldman Sachs, які прогнозують до 2023-го підвищення вартості Brent до позначки $85 (згідно з базовим сценарієм) і до $110 за умови дефіциту пропозиції на ринку.

Fitch Ratings очікує, що 2022-го за барель північноморської суміші даватимуть $70 (прогноз підвищено на $15), а 2023 року – $60.

нефтяные котировки

Читайте також: Залізобетонна надійність: чому інвестиції в нерухомість не втрачають актуальності

Нагадаємо, раніше Banker.ua повідомляв про те, що згідно з оглядом енергетичного ринку на 2022 рік, представленим аналітиками BofA, середня ціна Brent наступного року становитиме $85 за барель.


Усе найцікавіше за тиждень у нашому дайджесті:

Коментарі (0)