Яким буде курс і що станеться з економікою України у 2022-му: прогноз від «Альфа-Банку»

Протягом 2022 року динаміка ІСЦ буде зберігатися вище цільового діапазону НБУ, визначеного на рівні 4-6%, прогнозують аналітики банку.

Аналітичний відділ «Альфа-Банку» представив макроекономічний прогноз на 2021-2022 рр., згідно з яким зростання економіки України наступного року складе 3,5%, передає Banker.ua з посиланням на дані прес-служби фінустанови.

Як зазначають автори макроекономічного прогнозу, згідно з базовим сценарієм, реальний ВВП України в 2022 році зросте на 3,5%, оскільки відновлення української економіки як і раніше сконцентровано на споживчій складовій.

Так, констатують в «Альфа-Банку», інвестиційна активність в першому півріччі 2021-го залишалася слабкою, незважаючи на поліпшення настроїв в підприємницьких колах і посилення фінансових результатів бізнесу.

«Недостатній обсяг інвестицій є однією з причин помірних очікувань зростання української економіки в 2022 році», – наголошується в прогнозі.

Головний Telegram-канал банкірів

Що ж стосується інфляції, то, за словами експертів, зростання індексу споживчих цін до кінця 2021 року зберігатиметься на рівні 10-11%.

«Активний споживчий попит і високі ціни зовнішніх ринків підживлюють високу інфляцію в Україні», – пишуть аналітики банку.

При цьому протягом 2022 року динаміка ІСЦ буде зберігатися вище цільового діапазону НБУ, визначеного на рівні 4-6%.

«Споживча інфляція поступово сповільниться протягом 2022-го, завершуючи рік на позначці 7%», – зауважують автори прогнозу, додаючи, що середньорічне зростання індексу споживчих цін наступного року складе 8%.

Також в дослідженні від «Альфа-Банку» вказується, що в другому півріччі 2022-го розширення торгового дефіциту може спричинити тиск на валютний ринок – відповідно до очікувань експертів, наступного року ціни на ключові товари українського експорту будуть нижчі за поточні.

«Наш базовий прогноз передбачає середньорічний обмінний курс в 2022 році на рівні 28,5 USD/UAH 28,5», – наголошується в прогнозі.

Читайте також: The Big Short: як зробити фінансову кризу зрозумілою та цікавою

Нагадаємо, раніше Banker.ua повідомляв про те, що, за словами міністра економіки України Олексія Любченка, 5,4%-е зростання ВВП України в II кварталі стало можливим завдяки пожвавленню ділової активності, сприятливій кон’юнктурі на зовнішніх ринках і реалізації проєктів «Велике будівництво».


Усе найцікавіше за тиждень у нашому дайджесті:

Коментарі (0)