У 2021 році стрес-тестування успішно пройшли дев’ять банків

здание НБУ

Вперше при стрес-тестуванні НБУ застосував припущення щодо реалізації ризиків інвестування у цінні папери.

У 2021 році з 30 банків, на які припадає 93% усіх активів сектору, стрес-тестування успішно пройшли 9 фінустанов, пише Banker.ua з посиланням на звіт регулятора.

НБУ оприлюднив результати оцінки стабільності українських банків за 2021 рік. Даний аналіз, зазначається у звіті Нацбанку, передбачає оцінювання якості активів фінустанов та їхнє стрес-тестування, яке у році, що минає, проходили 30 найбільших банківських установ, що об’єднують 93% активів усієї системи.

За даними регулятора, у 2021-му стрес-тестування було успішно пройдене дев’ятьма банками, серед яких державний «Приват» та фінустанови переважно з іноземним капіталом. Крім того, згідно з результатами стрес-тестів, цього року капіталу не потребували «А-Банк» та ПУМБ.

У звіті наголошується, що для низки банків НБУ встановив рівень достатності капіталу, що перевищує необхідний мінімум, щоб навіть за стресових подій капіталу фінустанови було достатньо для покриття можливих збитків.

Головний Telegram-канал банкірів

Так, відповідно до базового макроекономічного сценарію, Нацбанк встановив підвищений рівень нормативів достатності капіталу лише для 9 банків. Водночас більшість фінустанов, що проходили тестування у 2021-му, були визнані прибутковими.

З урахуванням несприятливого сценарію підвищені нормативи достатності капіталу було встановлено для 20 банків. При цьому найбільш суттєво за несприятливим сценарієм знизився норматив достатності капіталу держбанків: відсотковий ризик було визначено для них як ключовий.

Плюс уперше при стрес-тестуванні НБУ застосував припущення щодо реалізації ризиків інвестування у цінні папери.

Варто також зазначити, що всі банківські установи, що за результатами тестування потребують капіталу, вже розробили програми капіталізації або реструктуризації, виконання яких є необхідним для досягнення встановлених рівнів достатності капіталу, та погодили їх із регулятором.

сотрудник Нацбанка Украины

Читайте також: Багаті стають багатшими: як влаштований ринок інвестицій в Україні і чому краще інвестувати у свій бізнес

Нагадаємо, раніше Banker.ua повідомляв про те, що Нацбанк України оновив правила ліцензування та реєстрації на ринку небанківських фінпослуг.


Усе найцікавіше за тиждень у нашому дайджесті:

Коментарі (0)