Експерт пояснив, чому 2019 рік став для банківського сектора України поворотним

Регулятор активно знижує ключову ставку, а програми підтримки з боку міжнародних інституцій сприяють більшому доступу до кредитів.

Якщо ми хочемо, щоб наш експорт ряснів не тільки агропродукцією, selective commodities і робочою силою, то потрібно, як мінімум, подвоїти поточний портфель. Про це в ексклюзивному інтерв’ю виданню Banker.ua розповів директор корпоративного бізнесу Райффайзен Банк Аваль Руслан Співак.

За словами нашого співрозмовника, на сьогоднішній день банківська система України «стабільна і ліквідна», вона непогано підготовлена ​​до того, щоб успішно пройти поточний кризовий період.

«Сектор показав хорошу прибутковість за 2019 рік – більше 60 млрд грн, активно вкладав в інновації та покращення клієнтського досвіду, розвивав онлайн-канали та намагався кредитувати не тільки населення, а й бізнес. Ми більше не ставимося до ринку з екстрамаржінальностью, хоча ціна ресурсів і, відповідно, ставка кредитування все ще значно вище, ніж у Європі. Минулий рік в цьому питанні став поворотним», – зазначає експерт.

Руслан Співак також звертає увагу на те, що сьогодні, через високий рівень процентних ставок і недостатньо хороший фінансовий стан позичальників, спостерігається недокредитованість багатьох галузей.

«Разом з тим, є стійка тенденція до поліпшення завдяки тому, що регулятор активно знижує ключову ставку, а програми підтримки з боку міжнародних інституцій, і меншою мірою держави, сприяють порівняно більшому доступу до кредитів», – говорить директор корпоративного бізнесу Райффайзен Банк Аваль.

Останні 3-4 роки, продовжує банкір, незважаючи на всі спроби активізувати кредитування економіки, сукупний портфель системи не зростав і становив близько 400 млрд грн.

«Це абсолютно недостатньо для економіки України. Якщо ми хочемо, щоб наш експорт складався не тільки переважно з агропродукції, selective commodities і робочої сили, то нам потрібно, як мінімум, подвоїти поточний портфель. В пріоритетні повинні потрапити галузі, що формують експортний потенціал готової продукції, як джерело валютних надходжень в країну і галузі, які будуть основою конкурентоспроможності України в новій економіці наступні 10-15 років», – резюмував співрозмовник Banker.ua.

Читайте також: «Якщо нам морочать голову з документами, ми записуємо собі в блокнотик і припиняємо працювати»: Олександр Кардаков про роботу з банками

Нагадаємо, раніше Banker.ua повідомляв про те, що на період карантину Нацбанк пом’якшив деякі вимоги до роботи банків – як системно важливих, так і тих, що не мають такого статусу. Зокрема, банкам дозволили подавати документи в електронному вигляді і застосовувати один стрес-сценарій замість трьох.


Усе найцікавіше за тиждень у нашому дайджесті:

Коментарі (0)